GRONINGEN DUITSE GARNIZOENSSTAD
Het boek over de Wehrmacht in de stad en ommeland is afgerond. 14 jaar onderzoek ligt eraan ten grondslag vooral door het ontbreken van archieven. In de gekste dossiers is gezocht naar losse stukken om het beeld maar zoveel mogelijk te completeren.

Weinig is hierover bekend in de stad en provincie. Waar waren ze, waar zaten ze en wat hebben ze hier gedaan. Dit boek licht een tip van de sluier die er over ligt. Vijf jaar lang stond Groningen onder toezicht van de bezetter vanuit de Wehrmacht en de Ortskommandantur.

Na ‘Dolle Dinsdag’ groeide het Duitse garnizoen spectaculair. Marine en luchtmacht vestigden hun operationele eenheden in Groningen. De stad werd een standplaats van diensten van de Duitse Kriegsmarine, een spionagecentrum en veel meer. Kortom, de stad werd een militair steunpunt.

Dit had allerlei gevolgen in het dagelijks leven van de bevolking. Na de invasie van de geallieerden, toen de Duitsers in het defensief raakten, besloten zij om de stad te verdedigen. De Ortskommandantur, oorspronkelijk bedoeld om toezicht te houden, werd gemilitariseerd en de inwoners kwamen steeds meer in de knel.
De bestaande maatregelen, de ordehandhaving en het toezicht op de bevolking werd steeds strenger terwijl het noorden vol stroomde met vluchtelingen. De samenleving was aan het eind van haar krachten, maar de Duitsers mochten niet opgeven. Dit boek probeert duidelijk te maken waarom en wat dit betekende. Met honderden nieuwe foto’s. Het boek telt 316 pagina’s en wordt gedrukt in een beperkte oplage.

De prijs is 24,50 euro. Neem snel contact op met ons via de knop en bestel.