Nieuws; 

8 november 2019 ligt het boek Groningen Duitse garnizoensstad klaar!                                                                                                     Veertien jaar lang speuren in de archieven heeft zijn resultaat opgeleverd. Het boek is klaar en gaat deze week naar de drukkerij. Het geeft een beschrijving van de ontwikkeling van het garnizoen in de loop van de bezetting.  Van toezicht naar verdere militarisering en geeft een uitgebreide beschrijving van de onderdelen die hier langer hebben verbleven. De stad stroom vol met vluchtelingen  terwijl de Duitsers niet mochten opgeven. Groningen zou worden verdedigd. De gevolgen van de militaire bezetting voor de bevolking wordt ook vermeld. Het boek telt 316 pagina’s vol nieuwe zaken en gaat 24,50 euro kosten. Vanaf half november beschikbaar en nu al te bestellen. Wordt in een beperkte oplage gedrukt.

Aan bod komen oa. 

De Hafenkapitän, Ortskommandantur, de alarmcentrale onder het belastingkantoor, De Duitse luchtbescherming onder het pand van het modehuis Zwartsenberg, de marine- landmacht en luchtmachtopleidingen in de stad, de luchtafweer bij de stad,  het scheepvaart en treinverkeer, de tientallen Duitse marine diensten die zich met name vestigden langs het Eemskanaal. Maar ook de energiecrises, het kolentekort en het lijden van stad en bevolking.  Tenslotte de aanloop naar de Duitse verdediging van de stad die leidde tot grote vernieling en ellende.  De gevechten zelf worden beschreven in een tweede deel dat over enkele jaren zal volgen. 

7 februari 2019:  Binnenkort een groot verhaal over Dijkstra in het Dagblad van het Noorden. Zijn onverzettelijke houding en de problemen die hem dat opleverden. Zijn verhaal staat ook centraal in een hoofdstuk in het nieuwe boek over de problemen in de stad in de laatste oorlogsjaren. De illegale houtkap, kolentekort , bouw van verdedigingswerken en de langzaam verloederende en overvolle stad.  De aanloop naar de catastrofe, haar vernietiging in drie dagen oorlogsgeweld.  Het beschrijft de komst van de Duitsers, hun werkzaamheden en hun vrije tijd. In 1944 werd Groningen een grote marinestad met heel veel hiernaar toe verplaatste diensten. De stad zat barstensvol.  Het boek zal vermoedelijk dit najaar verschijnen. 

 

 

Over de Ploeg schilder Johan Dijkstra. 

5 januari 2019: Voor het nieuwe boek hebben we de oorlogsaantekeningen van de Groninger Ploeg schilder Johan Dijkstra gekregen van de gelijknamige stichting. De zeer bijzondere informatie van Johan Dijkstra zal in één hoofdstuk worden verwerkt als persoonlijke belevenissen. In zijn aantekeningen beschrijft hij zijn arrestatie door de Grenzschutz uit Winsum en het daarop volgende verhoor in het Scholtenhuis, maar ook zijn verhouding met de Kultuurkamer, de NSB en het massaal kappen van de bomen in het Groninger landschap aan het eind van de bezetting.  Samen met de hoofd van de planologische dienst ging hij op de fiets op pad om omkappen van bomen zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken over oa. de Ortskommandantur, de luchtverdedigingscentrale in het belastingkantoor, de opleidingen van de rekruten, de Oostersluis, luchtoorlog, spoorwegen en station, Marine Standort Groningen, de marine spionagediensten in de stad, de aanwezigheid van de Volks Grenadier Division 256, Hoogkerk, het grote Kriegslazarett in het academisch ziekenhuis,  de stroomvoorziening en de aanleg van de verdedigingswerken rond de stad door het OT. Tenslotte een aantal prachtige verhalen van Jan Rotmans over het Groninger schip de Hunze V varende voor de Duitse bezetter.  

augustus 2017: We zijn begonnen met het vierde boek. Een omschrijving van het Duitse garnizoen dat deels vijf jaar lang in de stad Groningen e.o. aanwezig is geweest. Het geeft een volledig beeld van de Duitsers in de stad vanaf mei 1940 tot en met de bevrijdingsgevechten. Zoveel mogelijk zullen alle eenheden beschreven worden met hun onderkomens. Ook willen we proberen duidelijk te maken waarom ze aanwezig zijn geweest in Groningen. Naast het garnizoen werden hier ook fronteenheden geplaatst in afwachting van verplaatsing naar het front.

Tenslotte zal nog een boek volgen over de inzet van al deze garnizoenstroepen bij de verdediging van de stad Groningen tijdens de gevechten van 13 t/m 16 april 1945.

N.a.v. het interview in het Dagblad van het Noorden meldde zich een man uit Groningen met het verhaal dat hij Felwebel Herber dood heeft zien liggen na de gevechten in het Noorderplantsoen. Hij heeft zijn verhaal inmiddels bij ons gedaan en zal worden opgenomen in een volgend boek. Er is inmiddels contact tussen de zoon van de Feldwebel Herber en deze man.

Deze zomer was de zoon van Feldwebel Karl Herber een weekend bij ons geweest in Groningen. Zijn vader sneuvelde op 15 april 1945 in het Noorderplantsoen.  Zijn zoon Hans werd geïnterviewd door het Dagblad van het Noorden. Bijzonder stuk geworden. Klik op het stuk hieronder.

Hans Herber neemt de stukken door met Sipke de Wind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 juni 2017 AMELAND.  Het is bijna zover! Het nieuwe boek “Ameland Sperrgebiet” staat op papier en gaat binnenkort naar de drukker. Het  wordt een boek van bijna 160 pagina’s en even zoveel foto’s.  Waarvan een groot aantal nog onbekende.  Het boek geeft een overzicht van de gebeurtenissen vanaf het begin van de oorlog, de bezetting door de Duitsers op 1 mei 1940 tot en met de grote feestelijkheden van zaterdag 9 juni  1945, de bevrijding.  Onder anderen wordt er extra aandacht besteed aan de NSB burgemeester Bakker en zijn opmerkelijke rol op het eiland. Hoe het eiland werd bezet en bevrijd.  De verhouding tussen bewoners en bezetters. Hoe hoteleigenaar Hofker zich door de oorlog heen sloeg. Ook komt in het boek een afdruk van het pamflet met de eis tot capitulatie  van de Duitsers, welke op 5 mei 1945 naar het eiland werd verschoten.  Binnenkort verschijnt meer informatie onder de knop boeken. Via contact kunt u een exemplaar van het  boek alvast reserveren. Verkoopprijs wordt 17,90 euro.

31 november 2016.   Het oorlogsdagboek ontvangen van een hoteleigenaar op het eiland Ameland.  Veel info. Het nieuwe boek vordert gestaag.

8 november 2016: We hebben een postpakket ontvangen van een  soldaat die zijn opleiding in Groningen heeft gehad. De jongen trof het niet, werd binnen zijn compagnie verkracht en beschouwd als het slemieltje van de groep. Was 17 jaar.  Hij werd door zijn eigen troepen beschoten op Texel terwijl hij op wacht stond.  Moest Georgiërs dood schieten onder dwang en werd later door zijn eigen kameraden voor dood achter gelaten op het slagveld. Kreeg te horen tijdens de kerst van 1944 dat zijn vader bij een bombardement gedood was.  In zijn latere leven (hij kwam uit Oost Duitsland) mocht hij niet over zijn Wehrmachttijd praten.  Zijn verhaal is deels bekend.  Indrukwekkend.  We hebben zijn verhaal in verkorte uitgave, een foto en wat documenten.

Karl Schwarzlander was een andere matroos die in september 1944 werd overgeplaatst naar Groningen en moest varen op de boot Hunze V.  Elke week voer hij op en neer naar Amsterdam.  Aan het eind van de oorlog kwam de Hunze V in de Noorderhaven te liggen en werd daar op 14 april 1945 tot zinken gebracht. Karl zat ondertussen in zijn kazerne (schoolgebouw) af te wachten. Hij stond inmiddels onder het commando van de kampfkommandant en moest zondag 15 april 1945 vechten in het Noorderplantsoen. Toen zijn pakkalage was geraakt door een kogel en hij vlammenwerpers zag verschijnen vond hij het genoeg geweest.  Hij verstopte zich op de wc van een school in de Noorderbinnensingel en wachtte daar af. Hij werd gevonden en gevangen genomen. We hebben zijn verhaal en zijn  in contact met nabestaanden .  Mogelijk komt er meer.  Weer een fantastisch verhaal van een Duitse soldaat tijdens de slag in Groningen.

19 september 2016 stond  het verhaal van soldaat Josef Schmidt in de zaterdagbijlage van het Dagblad van het Noorden. Met diverse foto’s. Verder hebben wij foto’s en een brief ontvangen van een Duitse matroos die in Groningen gewerkt heeft in de Marine Peil Stelle.  Op 11 april 1945 werd hij nog naar het slagveld op Texel gestuurd. We zijn erg blij met zijn verhaal! Van Ties Groenewold (oorlogsmuseum Middelstum) prachtige foto’s ontvangen van de eerste Duitse Hafenkommandant te Groningen. Het nieuwe boek Sperrgebiet Ameland 1940 -1945 komt langzamerhand in de steigers te staan.  Wie helpt er mee. Alle info over Ameland is welkom via de contactknop.

17 mei 2016;  We hebben mooie foto’s ontvangen van een werkbezoek van de Marine befehlshaber i.d. Niederlanden , Vizeadmiral Kienast aan het eiland Ameland in 1942. Hij kwam op inspectie nadat het eiland aan zijn gebied was toegevoegd vanuit de Deutsche Bucht.  Ons volgende boek gaat over Ameland, dus wie nog leuk nieuws, foto’s of docu’s heeft mag dit naar ons mailen via de contact knop.

 

10 mei 2016;  Over het nieuwe boek “Nieuwe kijk op Duitse inval in Groningen 10 mei 1940” heeft een mooi artikel gestaan in het Dagblad van het Noorden.

1 dagblad

 

 

 

 

 

Meer informatie vind u onder de knop boeken.

22 februari 2016;  Morgen gaan we een nog niet gerangschikt en geopend archief bekijken in de provincie met honderden stukken over de oorlog in Groningen. Ook Duitse stukken, de inzet van de NSDAP in Groningen vwb  het bouwen van de verdedigingslinies, bevrijdingsgevechten. We mogen foto’s maken. Daarnaast komt de zoon van de Hauptmann van de Ortskommandantur in het najaar vier dagen naar Groningen. Zijn vader is tijdens de bevrijding gesneuveld in het Noorderplantsoen.

13 februari 2016;   MPHS;  In het centrum van de stad Groningen was een groot afluistercentrum van de marine, die het scheepvaartverkeer afluisterde op de Noordzee, Kanaal en de Atlantische oceaan. Deze is in bedrijf is gebleven tot twee dagen voor de bevrijdingsgevechten om de stad.  De ontvangen en ontcijferde informatie werd hierna per telex doorgezonden naar de SKL in Berlijn. Het begin een interessant verhaal te worden waarover nog steeds informatie binnen komt.  Vermoedelijk zijn een vijftal medewerkers van de afluisterpost gesneuveld bij de laatste gevechten in de stad.

20 januari 2016;   Ameland 1940 – 1945; We willen in het voorjaar van 2017 een boek uitgeven over de oorlog op Ameland en zijn op zoek naar documenten over Ameland. Of mensen die hier iets over kunnen vertellen. Contact hebben we met een zoon van een Duitse soldaat die bijna de hele oorlog op het eiland is geweest.  Alle hulp voor dit boek is welkom.

15 januari 2016;   Aantal foto’s ontvangen uit Duitsland  van de Ortskommandantur Groningen met een complete namenlijst van het personeel. Er wordt hard gewerkt aan het voltooien van het boek over een dag oorlog in de provincie Groningen. De stofkam moet door de teksten!

4 januari 2016;   De verkoop van het boek gaat goed. De boeken gaan zelfs naar Duitsland en België. Ondertussen werken we hard door aan het nieuwe boek over de Duitse invasie op 10 mei 1940 in de provincie Groningen. Een student communicatie gaat de omslag maken van het boek. Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken en moet in mei klaar zijn.

1 december 2015;    We hebben gisteren bericht gekregen dat we voor ons boek Code Malmedy een aantal mobilisatiefoto’s krijgen van Termunterzijl.

CONTACT MET ZOON VAN EEN HAUPTMAN;    Heel  bijzonder is dat we sinds enkele weken contact met de zoon van een Hauptmann die de gehele bezettingstijd werkzaam is geweest op de Ortskommandantur te Groningen. De zoon is zeer positief over ons onderzoek. Zijn vader is bij de bevrijdingsgevechten op 15 april 1945 in het Noorderplantsoen om het leven is gekomen. Wij houden contact en misschien komt het tot uitwisseling van gegevens en docu’s.  Je hoort er nog over.